Протестите в Украйна не стихват

Демонстрантите продължават да блокират движението в столицата Киев.

26.11.2013 | 11:47
Протестите в Украйна не стихват

Протестите в Украйна, предизвикани от решението на правителството да се откаже от евроинтеграцията на страната не стихват. Демонстрантите продължават да блокират движението в столицата Киев. Стигна се дори до сблъсъци с полицията. Местните медии съобщават за пострадали. Междувременно бившият премиер Юлия Тимошенко обяви безсрочна гладна стачка в подкрепа на хилядите протестиращи.

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстраните. Няма официална информация за броя на пострадалите при сблъсъците между протестиращите и органите на реда. По думите на украинските опозиционни лидери протестните действия се очаква да продължат през цялата седмица до срещата на върха на ЕС във Вилнюс на 28 и 29 ноември, когато украински длъжностни лица трябваше да подпишат споразумението за свободна търговия с Европейския съюз.

Мнозина демонстранти изразиха надежда, че страната им все пак ще подпише споразумение за членство с Общността. В същото време президентът Виктор Янукович описва решението на правителството като трудно, но неизбежно. В своя защита той изтъкна, че ще създаде държава с европейски стандарти и призова за мир и разбирателство.

На фона на вълната от протести, която заля редица украински градове председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу заявиха, че вратата на Украйна към Европейския съюз все още е отворена.