ЕК опитва да успокои общността за свободното движение на хора

Във Великобритания съпротивата за отварянето на трудовия пазар за българи и румънци расте, показват проучвания.

26.11.2013 | 10:57
ЕК опитва да успокои общността за свободното движение на хора

На фона на силната съпротива на страни като Великобритания да приемат български и румънски работници, Европейската комисия подготвя мерки, които да намалят злоупотребите с една от основните свободи на гражданите на ЕС – свободното придвижване в рамките на общността.

Сред тях например е предложение за насочването на средства от Европейския социален фонд за преодоляване на затрудненията на местните власти, свързани с натиска върху инфраструктурата, местата за настаняване, образованието и медицинските грижи. Предложението е от 1 януари 2014 година поне 20% от средствата във фонда да отиват за приобщаване и борба с бедността.

Проучване на Daily Mail, провело се през миналата седмица, показа, че именно това са опасенията на британците по отношение на навлизането на българите и румънците на трудовия пазар на Острова.

14 млн. души живеят в друга държава от общността. Проучванията на ЕК показват, че повечето от тези хора се местят в търсене на работа. Повечето от тях са икономически активни и по-малко вероятно е да разчитат на социални помощи. Нивото на заетостта обаче е по-висока – 67,7% спрямо 64,6% за гражданите на приемащата среда. Неактивните мобилни граждани намаляват значително – от 34,1% през 2005 година до 30,7% през 2012 година.

Тези данни може би успокояват опасенията за социалната система, но от друга страна подхранват опасенията, че чужденците заемат работните места на местните жители. В много случаи обаче става въпрос за високообразовани специалисти, търсени изрично от местните компании.

От няколко години в Европа се наблюдава тенденцията за повишаване на безработицата, но в същото време компаниите се оплакват от липсата на специалисти и по тази причина беше въведена и т.нар. „Синя карта” за привличане на експерти от страни извън ЕС.

Много от критиците на „Синя карта” бяха категорични, че е нужно първо да бъде използван капацитетът на европейските граждани, много от които пък са привлечени от страни като САЩ и Австралия за реализацията на потенциала си.

Отварянето на трудовия пазар или свободното движение на работна сила всъщност е възможност именно в тази посока. Затова и целта на ЕК е да преодолее негативните настроения. Освен средствата от Европейския социален фонд в тази посока ще работят още и споделянето на добри практики между страните, както и изготвянето на наръчник за избягване на фиктивни бракове в ЕС.

Вчера стана явно, че над 150 000 души са подписали петиция, инициирана от британския вестник "Дейли експрес", която призовава премиера Дейвид Камерън да запази трудовите ограничения за румънци и българи и след 1 януари 2014 г. Според изданието петицията ще бъде изпратена на Даунинг стрийт тази седмица. Вижте още във видеото на Bulgaria On Air.