САЩ наложиха санкции на управителя на Хонконг Кари Лам

Те са поредното действие на Тръмп срещу Китай преди президентските избори през ноември

07.08.2020 | 22:46 Редактор: Георги Камарашев
САЩ наложиха санкции на управителя на Хонконг Кари Лам

САЩ наложиха санкции на на управителя на Хонконг Кари Лам, на настоящия и бившия началник на полицията и на още осем висши ръководители за ролята им в ограничаването на полицейските свободи, съобщи Ройтерс.

Наложените ограничения се основават на изпълнителна заповед, която американският държавен глава Доналд Тръмп подписа миналия месец, за да накаже Китай за действията му срещу дисидент в Хонконг, и са поредното действие на администрацията му срещу Пекин преди президентските избори в САЩ през ноември.

Началникът на хонконгската полиция Крис Тан и предшественика му Стивън Ло, както и секретарят по сигурността на Хонконг Джон Лий Ка-чиу и Тереза Чен, секретар по правосъдието, също са били подложени на санкции. За това съобщи американското министерство на финансите в комюнике.

В него се казва, че  налагането на драконовския закон за националната сигурност от Пекин е подкопало автономията на Хонконг и е позволило на силите за сигурност да действат безнаказано, "поставяйки основите за цензура върху всички хора или организации, които се смятат за неприятелски настроени към Китай". 

"Като ръководител на администрацията Кари Лам е пряко отговорна за въвеждането на политиките на Пекин на потискане на свободата и демократичните процеси", се казва още в съобщението.

Миналият месец Кари Лам отложи с една година парламентарните избори, планирани за 6 септември, заради ръста на случаите на коронавирус, нанасяйки удар на продемократичната опозиция, която се надяваше да постигне огромен ръст.

Четете цялата статия в Investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК