Мащабни антиправителствени протести в Тайланд

Над 100 хиляди души изпълниха улиците на Банкок с искания правителството да подаде оставка.

25.11.2013 | 17:59
Мащабни антиправителствени протести в Тайланд

Опозицията в Тайланд организира мащабна антиправителствена демонстрация. Над сто хиляди души изпълниха улиците на Банкок с искания управляващите да подадат оставка.

Протестиращите са организирали шествието, като възнамеряват да блокират работата на основните правителствени учреждения и по техните думи „да предизвикат мирното сваляне на правителството".

Демонстрантите се отправиха към 13 различни обекта, сред които са основните правителствени агенции и ведомства, както и сградите на големите телевизионни канали.
Организаторите заплашиха, че ще спрат водоснабдяването на блокираните сгради, въпреки че демонстрацията е обявена като мирна.

Причина за протестите в Тайланд, започнали преди месец е подготвяният законопроект за амнистията на бившия премиер Таксин Шинаватра, който е в изгнание в Дубай.

Според голяма част от обществото, именно Шинаватра  ръководи партията, формира настоящето правителство. В подкрепа на твърдението е и фактът, че действащият премиер Инглук Шинаватра е по-малката сестра на бившия премиер.

Демонстрациите срещу правителството са водени от бивши членове на парламента от опозиционната Демократическа партия. Протестиращите призоваха правителствените служители да спрат работа и да се присъединят към тях, а утре се очаква да се проведат дебати в парламента, които ще покажат какво ще е бъдещето на страната.