Пентагонът има стратегия за извличане на ползи от климатичните промени

Топенето на ледената покривка отваря нови проходи в морските пътища в Арктика и улеснява достъпа до все още неразработвани природни ресурси.

25.11.2013 | 17:28
Пентагонът има стратегия за извличане на ползи от климатичните промени

Американската армия се подготвя за климатичните промени в Арктика, като Пентагонът вече има стратегия за действия в този район, стана ясно от документ представен от американския министър на отбраната Чък Хейгъл по време на конференция по сигурността в Халифакс, в Канада.

Американският министър на отбраната добави, че 22 хиляди военни и 5 хиляди гвардейци са разположени в Аляска, където се намира част от ядрените подводници и военно-транспортни самолети на страната.

В стратегията за Арктика се препоръчва броят на военните да не се увеличава, за да не бъдат подтикнати другите страни да направят същото и да се стигне до напрежение.

Топенето на ледената покривка отваря нови проходи в морските пътища в Арктика и улеснява достъпа до все още неразработвани природни ресурси. Според Хейгъл страните, граничещи с тази територия – Съединените щати, Канада, Русия, Дания, Норвегия, Швеция, Финландия и Исландия, трябва да избягват какъвто и да е конфликт и да работят заедно, за да превърнат тази част от земята в сигурен и мирен район.  
 
Министърът на отбраната на САЩ заяви още, че в човешката история хората винаги са водили надпревара, за да разширяват границите и всеки път откриването на нови територии бързо е било последвано от конфликти. Но историята може да се пренапише и да се направи така, че тя да не се повтаря в Арктика.

Той поясни, че идеята на американците е да установят силни военни връзки с други страни и по-специално с Русия, която според Хейгъл, споделя общи интереси с Канада и Съединените щати.