Сватбен кошмар: Булката от Бейрут, която се размина със смъртта (+ВИДЕО)

"Красивото място, на което бях, се превърна в призрачен град", казва д-р Израя Себлани

07.08.2020 | 11:55 Редактор: Искра Ангелова

29-годишната д-р Израя Себлани позира за сватбената си фотосесия по време експлозията в Бейрут, отнела живота на най-малко 145 души и опустошила цели квартали.

Взривът идва неочаквано за младата лекарка, както и за хилядите ранени.

"Мислех си само едно - че ще умра", каза д-р Себлани, цитирана от "Ню Йорк Таймс".

Камерата на сватбения фотограф улавя момента, в който масивната експлозия разтърси града, а също така заснема и паническите моменти, в които Израя и нейният любим бягат. Видеоклипът на двойката бързо започва да се разпространява и добива популярност по света. Сватбеният им ден от приказка се превръща в кошмар.

Три седмици по-рано д-р Себлани се върнала от САЩ, където учи за ендокринолог. 

"В момента, в който правех тази снимка, животът беше толкова нормален", споделя тя, описвайки площада в близост до центъра на Бейрут, който тогава е оживен от хора, които вечерят и пазаруват.

"Само за секунди небето се превърна от синьо в розово и имаше силен дим", допълва жената

Това, което тя не е знаела е, че в склад в пристанището на Бейрут има огромен пожар, където служителите твърдят, че се съхраняват 2750 тона амониев нитрат. Скоро димът се превръща в това, което д-р Себлани определя като "катастрофална експлозия", която я поваля на земята.

"Отне само секунда да чуя експлозията, а след това да бъда съборена от нея. Красивото място, на което бях, се превърна в призрачен град", каза тя. 

Когато успява да се изправи, площадът е осеян със стъкла и хора, целите в кръв, които викали за помощ. Д-р Себлани си помислила, че районът бил нападнат и тя и съпругът ѝ ще бъдат убити.

"Всичко, което сме планирали, сега отлита заедно с прахта. Мислех си, че след няколко секунди ще умрем. Фотографът ми каза: "Ливан е, знаеш много добре. Никога през живота си не бях чувала толкова силна експлозия", допълва тя.

Двойката все пак имала церемония и тържество у дома. Младоженците били заобиколени от семействата им. Лекарката иска да се върне в Съединените щати и да продължи живота си там, но повече от всякога се притеснява да остави съпруга си в Ливан.

"Животът в Ливан се усложнява, все повече и повече. Но трябва да сме заедно. Три години сме разделени и това е достатъчно. Има семейства, които са загубили децата си, деца, които са загубили родителите си. Всичко, което можем да кажем, е да благодарим на Бога за всичко", категорична е Себлани.

Кадър: Youtube/ Sky News

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК