Иран и "шесторката" се споразумяха

Санкциите за Техеран ще бъдат облекчени. Предвижда се страната да прекрати ядрената си програма, вкл. да спре реактора с "тежка вода" в Арак и да спре обогатяването на уран.

24.11.2013 | 10:13
Иран и

Иран и шестте световни сили постигнаха рано тази сутрин споразумение за ограничаване на ядрените програми на Техеран в замяна на частично облекчаване на санкциите срещу ислямската република, съобщи Ройтерс.

Споразумението между представителите на Иран и "шесторката" (Великобритания, Германия, Китай, САЩ, Русия и Франция) бе предшествано от усилени преговори в Женела, продължили повече от четири дни.

Иранският външен министър Джавад Зариф обяви в "Туитър": "Постигнахме споразумение".

Държавният секретар на САЩ и външните министри на останалите държави от "шесторката" се включиха вчера сутринта във финалния етап от преговорите, когато двете страни сближаваха позициите си за сключване на отдавна очакваното временно споразумение.

Засега не се съобщават подробности за съдържанието на окончателния документ, но преговорите целяха изграждане на взаимни мерки за доверие за отслабване на десетилетното напрежение в Близкия изток и по света заради ядрените амбиции на Иран.

По първоначални данни обаче Техеран ще има достъп до 4,2 милиарда долара като част от споразумението за ограничаване на иранските ядрени програми, което пък ще позволи на Иран да търгува със злато, петролни продукти и автомобили.

Президентът на Иран Хасан Рохани приветства постигнатата договореност, като отбеляза, че то "отваря нови хоризонти".

"Конструктивният подход и неуморните усилия на преговарящите екипи ще отворят нови хоризонти", отбеляза той, цитиран от АФП.

Рохани посочи, че споразумението е станало възможно заради "вота на иранския народ за умерения политически курс", имайки предвид своето неочаквано избиране през юни.

Президентът на САЩ също приветства историческото споразумение, определяйки го като "важна първа стъпка" за подписването на всеобхватен договор, с който да се сложи край на опасната конфронтация около ядрената програма на Техеран.

Обама отбеляза, че споразумението от Женева за пръв път е спряло прогреса на иранската ядрена програма. В същото време президентът предупреди, че ако Иран не спазва условията в договора, облекчаването на санкциите ще бъде отменено и натискът ще бъде увеличен.

Американският президент освен това посочи, че Израел и съюзниците на САЩ в Персийския залив вероятно ще са скептично настроени към споразумението.

Неназован източник от администрацията му коментира, че споразумението предвижда Иран да прекрати ядрената си програма, вкл. да спре реактора с "тежка вода" в Арак, да спре обогатяването на уран, както и да унищожи запасите си от уран, обогатен до 20%.