Германия ще въведе обща минимална заплата

Това е компромис в името на съставяне на германско правителство до Коледа, както обеща канцлерът.

21.11.2013 | 16:56
Германия ще въведе обща минимална заплата

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия ще въведе обща минимална заплата. По този начин Консервативната партия отстъпи пред социалдемократите в рамките на преговорите по формирането на правителство.

Най-вероятно двете страни ще се споразумеят за въвеждането на минимална ставка от 8,5 евро на час.

„Ще вземем решение за неща, които с оглед на програмата ми не смятам за справедливи – сред тях е и общата минимална заплата. Християндемократичният съюз ще се постарае да предотврати загуба на работни места. Създаването на стабилно правителство е най-отговорното решение за Германия“, заяви Меркел.

Социалдемократите дотук се отказаха от едно от основните си искания в името на компромиса – по-високите данъци за богатите. След днешното изявление обаче вероятно ще успеят в искането си да се въведе минимална заплата от 8,5 евро на час.

Преговорите за съставяне на новото германско правителство навлизат в решителна фаза. На 26 ноември трябва да се състои заключителния етап на продължилите вече повече от 3 седмици преговори. Това е необходимо да стане, за да бъде изпълнено обещанието на Меркел да има ново правителство до Коледа.