Климатичните промени ще струват на Африка 350 млн. долара годишно

Cредните годишни температури ще се покачат с 3-4 градуса по Целзий до 2100 г., смятат от ООН.

21.11.2013 | 16:22
Климатичните промени ще струват на Африка 350 млн. долара годишно

Aфриканските страни са все по-уязвими към изменението на климата и ще трябва да се борят, за да защитят населението си на фона на покачващите се температури, показа доклад на ООН.

Разходите за разработване на устойчиви на суша култури, системи за ранно предупреждение за природни бедствия, както и изграждането на защитни водни стени ще бъдат значителни. Притеснителната оценка е залегнала в доклада за очакваните ефекти от климатичните промени, който бе представен във Варшава, пише Reuters.

Необходимите инвестиции за Африка са в размер на 350 млрд. долара годишно, основната част от които ще отиде за адаптиране на земеделието и инфраструктурата.

Покачващите се глобални температури представляват все по-голяма заплаха за човешката цивилизация. Настоящите очаквания са средните годишни температури да се покачат с 3-4 градуса по Целзий до 2100 г.

В доклада на ООН се посочва още, че кораловите рифове ще умрат, морските нива ще се повишат, а сладководните резерви ще намалеят. Валежите в южната част на Африка пък ще бъдат с 30% по-малко.

Климатичните изменения ще повлияят негативно и на малката островна страна Кирибати, която се намира в Тихия океан. Столицата Тарауа е разположена на надморска височина от едва 3 метра. Притеснителна е и гъстотата на населението – цели 13 000 души на квадратна миля.

Повече за климата в Кирибати може да научите от материала на Bloomberg!