Редица държави са изправени пред криза с храните заради пандемията

Fермери съобщават за многобройни трудности при доставките на семена

06.08.2020 | 12:43 Редактор: Юлия Христова
Редица държави са изправени пред криза с храните заради пандемията

27 държави са изправени пред криза с храните заради пандемията, пише в нов доклад на Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО) и Световната продоволствена програма на ООН, съобщава Euromeat.

В документа са изброени 27-те страни, като се отбелязва, че никой район на света не е застрахован срещу тази заплаха - от Афганистан и Бангладеш в Азия, до Хаити, Венецуела и други страни от Централна Америка, до Ирак, Ливан, Судан и Сирия в Близкия изток, а също така и традиционно имащите проблеми с изхранването африкански държави – Буркина Фасо, Камерун, Либерия, Мали, Нигер, Нигерия, Мозамбик, Сиера Леоне и Зимбабве, пише "Монитор".

От ООН смятат, че въпросните държави понасят основната тежест от разрушителните ефекти върху хранителните системи на пандемията от китайския коронавирус. В направена анкета фермери съобщават за многобройни трудности при доставките на семена, което води до намаляване на засетите площи. В Хаити 905 от запитаните очакват значително намаляване на производството на зърно. В Колумбия над половината от анкетираните животновъди срещат трудности с осигуряването на фураж. В Южен Судан пък две трети от фермерите се борят за достъп до ветеринарна помощ за животните си.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години