Иран няма да подпише споразумениео за ядрената си програма, ако не може да обогатява уран

Френският външен министър все пак се надява, че преговорите между Иран и световните сили в Женева ще доведат до постигането на стабилно споразумение.

21.11.2013 | 15:02
Иран няма да подпише споразумениео за ядрената си програма, ако не може да обогатява уран

Иран няма да подписва споразумение със световните сили относно ядрената си програма, ако не получи правото да обогатява уран. Това заяви главният ирански представител на преговорите в Женева Абас Аракчи в страницата си в социалната мрежа Twitter.

Очаква се днес да започне подробното обсъждане на текста, който предвижда ограничаване на ядрената програма на Иран в замяна на облекчаване на санкциите срещу Техеран.

Френският външен министър Лоран Фабиюс изрази надежда, че преговорите между Иран и световните сили в Женева ще доведат до постигането на стабилно споразумение.

„Нашата позиция е свързана със сигурността в региона и в света. Ако все повече страни имат ядрени оръжия, то това е много опасно. Така че всички страни от международната общност казваме, че Техеран има право на ядрена енергия, но не и на атомни оръжия. Надявам се, че ще постигнем споразумение“, заяви Фабиюс.

Преговарящите страни, които включват постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, Германия и Иран, започнаха третия кръг от преговори вчера. Дискусиите преминават при засилени мерки за сигурност.

Полицейско присъствие има пред хотела, в който са отседнали върховният представител на ЕС за външната политика и проблемите на сигурността Катрин Аштън и иранския външен министър Мохамад Зариф.