Nikkei достигна 6-месечен връх

Останалите ключови регионални пазари обаче отстъпиха на фона на опасенията от намаляване на паричните стимули в САЩ.

21.11.2013 | 14:10
Nikkei достигна 6-месечен връх

Водещият японски бенчмарк Nikkei 225 достигна 6-месечен максимум в края на търговията в четвъртък, стимулиран от отслабването на йена спрямо щатския долар. Останалите ключови регионални пазари обаче отстъпиха на фона на опасенията от намаляване на паричните стимули в САЩ, пише CNBC.

Протоколът от последното заседанието на Федералната комисия по отворения пазар (FOMC) на Федералния резерв показа, че централните банкери вярват, че настоящите икономически условия може да проправят пътя към съкращаване на количествените улеснения през следващите месеци.

Фед ще запази своята ултра-хлабава парична политика "толкова дълго, колкото е необходимо", заяви в сряда Бен Бернанке. "Все още сме далеч от мястото, до което искаме да стигнем", отбеляза още 59-годишният председател на институцията, който се оттегля в края на януари.

Индексът Nikkei 225 нарасна с 1,92% до 15 365,60 пункта, покачвайки се до най-високото си равнище от 22 май насам. Ръстът дойде, след като японската валута достигна ниво от 100,7 спрямо долара.

По-рано през деня Японската централна банка (ЯЦБ) запази курса на паричната си политика, обединявайки се за пореден път около тезата, че икономиката се намира в режим за възстановяване.

"Срещата на ЯЦБ премина без изненади, каквито и не се очакваха", заяви Ед Роджърс, главен изпълнителен директор на Rogers Investment Advisors.

"Смятаме, че централните банкери се чувстват много удобно в момента и са много уверени. Според нас ще станем свидетели на по-нерестриктивна политика, ако е необходимо, но не очаквайте някакви драматични промени в скоро време", добави още той.

От април насам ЯЦБ запазва курса на монетарните си намеси. Тогава институцията обяви намерението си да увеличава паричната база в страната с годишен темп от 60-70 трлн. йени, за да даде тласък на инфлацията.

Междувременно южнокорейският бенчмарк Kospi отстъпи с 1,16% до 1993,78 пункта. Търговията в Сидни пък падна до най-ниското си ниво от повече от месец, отстъпвайки във втора поредна сесия. Индексът S&P ASX 200 изгуби 0,36% до 5 288,30 пункта.

В Китай Shanghai Composite изтри минималните 0,04% до 2205,77 пункта, а хонконгският Hang Seng се понижи с 0,51 на сто до 23 580,29 пункта.

Публикуван в четвъртък доклад показа, че производствената активност в Китай се разширява с най-бавния си темп в последните два месеца през ноември.

Изготвяната от HSBC флаш версия на индекса на мениджърите по покупките се свлече до 50,4 пункта през настоящия месец. През октомври измерителят отчете равнище от 50,9 пункта.

"Инерцията на растежа в Китай се забави малко през ноември. PMI индексът бе потиснат поради слабите нови поръчки за износ", отбеляза главният икономист на HSBC за Китай Хонбин Чу.

"Трябва да осъзнаем, че тези данни за активността идват в период на растящи цени на вътрешния пазар в Китай", посочи от своя страна Тимъти Ридъл, икономист за Азия в ANZ Research.

Повече за икономическите перспективи пред Азия може да научите от материала на Bloomberg!