Аржентинският президент се фокусира върху левия икономически модел

Кристина Фернандес се върна в управлението след няколкоседмично възстановяване от операция.

21.11.2013 | 13:20
Аржентинският президент се фокусира върху левия икономически модел

Аржентинският президент Кристина Фернандес се завърна начело на страната след 6 седмици на възстановяване от операция по премахване на хематом в мозъка. С няколко промени в кабинета, тя ще търси засилване на левия икономически модел на страната.

Администрацията на Фернандес назначи Хорхе Капитанич за председател на кабинета, а икономистът с леви убеждения Аксел Кичилоф зае поста министър на икономиката. Той е известен с идеите си за политика на по-големи интервенции на държавата в икономиката.

„Предизвикателството пред нас е да възобновим енергийния суверенитет на страната. Затова решихме да национализираме енергийната компания YPF. Ще се обединим за постигането на по-добри условия за страната ни,“ коментира Фернандес.

Решението за национализацията на компанията, която беше част от испанската Repsol предизвика недоволството на Европейския съюз, но пък беше посрещнат много радушно от аржентинските граждани. Те определиха този ход като защита на стратегическите интереси на Аржентина.

Икономическите анализатори очакват правителството на Фернандес да предприеме още по-засилени действия за постигане на икономически растеж, в условията на непрекъснато оттегляне на чуждестранни инвестиции от страната. Плановете на президента включват разширяване на публичните разходи, с което се търси одобрението на гражданите преди следващите избори.