Оцеляване под въпрос: Ливан е на ръба на хуманитарна катастрофа

Икономическият колапс, коронавирусът и експлозията поставиха оцеляването на държавата на карта

05.08.2020 | 19:32 Редактор: Ралица Братанова

Трагедията в Ливан става на фона на най-голямата криза, в която се намира страната от края на Гражданската война през 90-те. 6-милионната страна е на ръба на хуманитарна катастрофа. 

Някога наричана "Швейцария на Близкия изток", сега оцеляването на Ливан е поставено на карта. В страната има ток само за няколко часа на ден, докато средствата, наливани в държавната енергийна компания, продължават да потъват. 

Магазините са празни. По улиците се трупа боклук. Хората са отчаяни. Националната валута на страната се обезцени с 80 процента в рамките на няколко месеца, докато цените растат ежедневно. 

Хиляди пострадали във взрива във вторник не могат да си позволят медицинска помощ. Изкупени са и консумативите в аптеките. Но това, което предстои според анализаторите, е глад. 

Близо 40 процента от хората нямат достъп до храна и вода. Страната е разкъсвана от интересите на големите играчи, обясняват още експертите.

Очакванията са това да доведе до ширеща се корупция по високите етажи на властта. Когато парите отвън намаляха и богатите държави от Персийския залив спряха финансовата си помощ, а последиците от войната в съседна Сирия също дадоха отражение, банковата система се срути. 

А епидемията от коронавирус задуши няколкомесечните протести срещу властта. Между Ковид-19, икономическия колапс и експлозията, хората ще се сблъскат с неща, които не могат да си представят. А фаталният инцидент на пристанището идва часове преди произнасянето на присъдата срещу четирима членове на Хизбулла за убийството на бившия премиер на страната Рафик Харири през 2005 година. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Не знам каква е играта но много невинни хора страдат... Сигнализирай за неуместен коментар