Британците се заселват в контитентална Европа заради Brexit

Повечето британски емигранти се насочват към Испания, Франция и Германия

05.08.2020 | 16:48 Редактор: Тодор Петров
Британците се заселват в контитентална Европа заради Brexit

Граждани на Обединеното кралство обръщат гръб на Острова, заселват се в континентална Европа и взимат гражданство на различни държави от ЕС. До този извод стигат от "Евростат" и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Само в Германия броят на британците, получили германско гражданство, се увеличи с цели 2000%. И то само за три години: от 2016 - след края на референдума - до края на 2019. В Германия вече живее цял един британски град от 120 000 души. Близо половината от тях до края на тази година ще получат и германско гражданство – допълнително към британското, предаде "Дойче веле".

Според проучване на университета в Оксфорд, за мнозина британци Brexit се е превърнал в главен мотив да напуснат страната си. Повечето британски емигранти се насочват към Испания и Франция. Само в Испания вече са регистрирани 380 000 британци. 

За онези граждани на Обединеното кралство, които все още размишляват дали да се заселят в някоя държава от ЕС, часовникът вече отброява последните часове. На 31 декември изтича преходният период, през който Великобритания все още се смята за държава членка на ЕС. Така че онези, които искат да запазят британското си гражданство, но да вземат и второ, би трябвало да го сторят до края на годината. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК