90% от излекуваните от Ковид-19 в Китай - с увредени бели дробове

По-малко от половината пациенти са се върнали на работа

05.08.2020 | 17:17 Редактор: Ралица Братанова
90% от излекуваните от Ковид-19 в Китай - с увредени бели дробове

90 процента от общо 100 излекувани от Ковид-19 пациенти, които са получили лечение в уханска болница, все още имат увреждания на белите дробове, а 5% от тях са били поставени отново под карантина, тъй като са дали положителна проба за коронавируса.

Екип от болница Джуншан към Уханския университет, оглавяван от директора на интензивното отделение д-р Пън Джъюн, е извършил последващи посещения на 100 пациенти от април насам. Първата фаза на едногодишната програма приключи през юли. Средната възраст на пациентите е 59 г.

Резултатите показват, че белите дробове на 90% от пациентите са с увреждания, т.е. нормалните им функции не са се възстановили до нивото на здравите хора, предаде China radio, цитирано от Dnes.bg.

Учените са извършили тестове като шестминутни разходки с пациентите. Те са открили, че тези пациенти могат да изминат 400 метра за шест минути, докато здрави хора извървяват 500 метра за същото време.

Някои от пациентите все още разчитат на кислородни апарати три месеца след изписването си от болницата. Имунната система на стоте участници в изследването не се е възстановила напълно. По-малко от половината от излекуваните пациенти са се върнали на работа, сочи още докладът.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК