Лондон замрази студентските заеми за българи и румънци

"Дейли телеграф": Подозрително са се увеличили записващите се във вузове.

20.11.2013 | 12:22
Лондон замрази студентските заеми за българи и румънци

Великобритания замрази студентските заеми за българи и румънци след подозрително нарастване на броя на записващи се в британски висши учебни заведения граждани от тези две страни, пише в. "Дейли телеграф".

Британският министър за университетите и науката Дейвид Уилътс заяви, че е преустановил отпускането на заеми на студенти от тези две страни след констатирано необичайно увеличение на броя на такива студенти, които получават заеми от Компанията за студентски заеми (КСЗ). Според някои източници до три четвърти от тези студенти до момента не са могли да докажат, че имат право на заеми, отбелязва изданието.

При сегашните условия КСЗ отпуска два вида заеми – за университетски такси и за издръжка.

Всички граждани на ЕС могат да кандидатстват за заем за покриване на студентски такси. Това означава, че макар и на българите и румънците да не се разрешава да работят във Великобритания, те могат да следват в кралството. Същевременно обаче само граждани на ЕС, които са пребивавали във Великобритания най-малко три години, имат право да получават студентски заеми за издръжка по време на следването, пояснява "Дейли телеграф".

След установяването на значителния скок на броя българи и румънци, които кандидатстват за студентски заеми, от тях е поискано да предоставят допълнителна информация за получаване на заем за издръжка, преди да се отпускат повече държавни средства за тях или учебните им заведения, заяви Уилетс.

Тази година около 5500 българи и румънци са получили първа вноска по заеми за издръжка, което според вестника е значително увеличение в сравнение с миналата година.

Повечето от тези студенти са регистрирани в малки висши учебни заведения, които предлагат по-ниски степени за висше образование и други неуниверситетски удостоверения за образование. Смята се, че техните молби за заеми са съсредоточени в малък брой такива институции.

До момента само около една четвърт от българските и румънските студенти, от които е поискано да докажат срока си на пребиваване във Великобритания, са го направили. Очаква се властите да си върнат около 1 милион лири от неотпуснати заеми за издръжка. В някои случаи парите ще бъдат възстановени чрез заемите за студентски такси, на които тези студенти продължават да имат право, отбелязва "Дейли телеграф".