Експерт: Пясъкът на плажа е идеална среда за бактериите

Спорите на гъбите проникват лесно в стъпалата, които са се накиснали добре във водата

05.08.2020 | 12:12 Редактор: Искра Ангелова
Експерт: Пясъкът на плажа е идеална среда за бактериите

Пясъкът по плажовете край реките и езерата е благоприятна среда за размножаване на микроби и бактерии заради липсата на дезинфекция. Попадайки през малки ранички в организма на почиващия, те заплашват да го заразят с различни паразитни болести, смята Михаил Лебедев от Центъра по молекулярна диагностика в Москва.

Пясъкът по плажовете никога не се обработва с каквито и да е дезинфекциращи средства, а на дълбочина 5-6 см е най-благоприятната среда за обитание и размножаване на различни микроорганизми, предимно причинители на гъбични инфекции. Особено опасен е влажният пясък. Когато той е сух и горещ, рисковете са по-малки, но все пак съществуват. Затова не се препоръчва хората да се зариват в пясъка и да строят пясъчни фигури. Попадайки в малки пукнатини и ранички по кожата, тези бактерии могат да станат причина за микоза и кандидоза, предупреждава експертът.

Ако почивате на плажовете край реки и езера, може да се заразите с най-различни инфекции. В пясъка живеят най-обикновените патогенни гъби, глисти и бактерии. Спорите на гъбите проникват лесно в стъпалата, които са се накиснали добре във водата, информира БГНЕС.

Друг разпространен проблем, свързан с къпането, е появата на сърбеж. Причината за това са церкариите – личинки, паразитиращи в кръвта на водоплаващите птици и дребните гризачи, които попадат във водата заедно с изпражненията им. Тези микроорганизми се закрепват за кожата на човека и проникват в нея, като отделят особен секрет. Това предизвиква алергична реакция, кожата се зачервява, появяват се обриви и започва силен сърбеж. Церкариите обитават в застояла вода, но могат да попаднат в морето, ако то е замърсено от битови отпадъци или в него се влива река.

Според Лебедев не е трудно човек да се опази от церкариоза, стига да подбира внимателно местата, където да се къпе. Не трябва да се забравя също, че стоенето с мокър бански и преохлаждането са основни причини за развитието на респираторни инфекции, цистити и други възпаления. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК