Бедствено положение в Сардиния след опустошителната буря "Клеопатра"

Досега официално жертвите са 16, а стотици хора останаха без домове.

19.11.2013 | 17:35
Бедствено положение в Сардиния след опустошителната буря

Италианските власти обявиха бедствено положение в Сардиния, ден след като циклонът „Клеопатра“ удари средиземноморския остров.

Досега официално жертвите са 16, а стотици хора останаха без домове заради опустошителните наводнения и силният вятър, които връхлетяха острова.

Проливните дъждове и предизвиканите от тях големи наводнения, при които на места нивото на водата е достигнало до 3 метра, са нанесли сериозни материални щети. Град Олбия е напълно наводнен, има разрушени мостове, пропаднала пътна настилка.

На хиляди жилища са причинени щети. Самолетните полети и фериботните връзки до и от Сардиния са анулирани, а движението на влаковете е спряно. Днес много училища на втория по големина средиземноморски остров ще останат затворени. Метеоролозите прогнозират още дъждове, а властите се затрудняват да възстановят електрозахранването в някои части на острова.

Италианският премиер Енрико Лета обяви, че ще направи всичко по силите си за по-бързото пренасочване на финанси в помощ на засегнатите.