Бивши министри очакват осъдителни присъди в Румъния

Сред подсъдимите по делото, добило популярност като „стратегическите приватизации“, е и българският консултант Стамен Станчев.

19.11.2013 | 13:04
Бивши министри очакват осъдителни присъди в Румъния


Бивши министри в Румъния очакват осъдителните си присъди днес по  случая с т.нар. „стратегически приватизации“. Подсъдим по делото е и българският консултант Стамен Станчев.
Според обвинението в периода 30 май 2005-21 ноември 2006 бившите министри на икономиката и на комуникациите - Кодруц Шереш и Жолт Над, са били част от престъпна група, занимавала се с източване на конфиденциални данни за приватизация на стратегически румънски дружества от сферата на икономиката и комуникациите. В групата са били още четирима румънски и чуждестранни граждани, сред които и българския консултант Стамен Станчев.
Като международен консултант на „Креди Сюис фърст Бостън" Станчев беше задържан и прекара няколко месеца в Букурещ под домашен арест.
Делото започна през март 2009.
Прокурорът от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма поиска ефективни присъди за всички обвиняеми. Ако магистратите зачетат искането на прокуратурата, присъдата на Станчев може да надхвърли 10 години затвор. На последното заседание по делото на 5 ноември Върховният касационен съд отдели случая на Стамен Станчев, за да му даде възможност да си наеме адвокат и същевременно да се представи пред съда за последни думи. Българинът не присъстваше на заседанието и бе защитаван от служебни адвокати, тъй като на 3 ноември неговият защитник разтрогнал договора за защита с мотив, че Върховният касационен съд не му е предоставил достатъчно време за подготовка.
Днешната присъда ще може да бъде обжалвана пред петчленен съдебен състав на Върховния касационен съд.
Още по темата вижте от видео репортажа на Мартина Ганчева.