Заев: Вярвам в успешно правителство без проблеми с България

Неговата партия ще започне срещи и разговори с други партии

04.08.2020 | 22:19 Редактор: Ралица Братанова
Заев: Вярвам в успешно правителство без проблеми с България

Лидерът на СДСМ Зоран Заев заяви, че неговата партия ще започне срещи и разговори с други партии днес и е уверен, че ще може да състави стабилно и успешно правителство с мандат от четири години.

"Установяваме това на базата на числата. Броят е достатъчно голям, за да гарантира стабилно управление. Вторият аргумент е моята лична вяра в успеха на това правителство в условия, в които нямаме проблем с Гърция, нямаме проблем с България, а на вътрешно ниво македонците, албанците и всички останали общности са преодолели най-големите проблеми, които влачим от миналото. Сега е време за работа у дома. Това е моят терен. Зоран Заев вече няма да е министър на външните работи, ще си има министър на външните работи“, каза Заев след учредителната сесия на парламента.

Той ще се срещне с всички председатели на партии от албанския политически блок и работни групи и членове на партийните ръководства. Ще има редовни срещи на много нива по време на процеса на преговори за коалиция и формиране на парламентарно мнозинство.

Заев очаква резултати в следващите 10 до 15 дни, но не се очаква напредък още в първите срещи, пише БГНЕС.

На първо място, както каза той, ще се очертаят контурите на бъдещото парламентарно мнозинство, колко стабилно ще бъде и как да гарантира четири години съществуване, както и ще се премахнат всички национализми.

"Много съм щастлив за всички исторически решения, които сме взели, за решения проблем с България и проблема с Гърция. Северна Македония е член на НАТО, Северна Македония след 15 години получи решение за започване на преговори от председателя Германия, като канцлерът Ангела Меркел обяви, че ще отворим първите глави до края на годината по време на германското председателство. Приехме Закона за употребата на езиците, успокоихме етническата душа на общата ни страна. Успехите, които постигнахме в международен план, бяха съпроводени със сериозни успехи у дома“, каза лидерът на СДСМ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК