И Белгия не иска арсенала на Башар Асад

„Разполагаме с алтерантиви“, увери американският държавен секретар Джон Кери.

19.11.2013 | 09:22
И Белгия не иска арсенала на Башар Асад

Белият дом продължава да търси страна, в която да бъде унищожен химическия арсенал на Сирия. След Албания, Норвегия, Франция и Русия, и Белгия каза не, като се аргументира, че транспортирането на оръжието не е лесна задача. Според властите в Брюксел химическият арсенал на президента Башар Асад трябва да бъде унищожен в Сирия. Белгия се разглеждаше като вариант за унищожение на химическото оръжие заради богатия си опит, натрупан след Първата световна война.

Организацията за забрана на химическото оръжие при ООН одобри план за унищожаването на химическия арсенал на Сирия. До 5 февруари 2014 г. опасните вещества трябва да бъдат изнесени от страната, а до 30 юни – напълно унищожени. Най-късно до март догодина предприятията за производство на химически оръжия ще бъдат постепенно закрити.

"Химическите арсенали на Дамаск се намират под строгия надзор на международната организация. Няма забавяне на процеса, свързан с тяхното унищожаване", увери американския държавен секретар Джон Кери на съвместна пресконференция с турския външен министър Ахмед Давутоглу във Вашингтон. "Редица страни отказаха да поемат отговорността да приемат сирийските химически оръжия на своя територия с цел тяхното унищожаване. Това обаче не означава, че не разполагаме с алтернативи“, допълни Кери.

Той не пропусна да коментира и хуманитарната ситуация в Сирия, като я нарече „ужасяваща". "Президентът Башар Асад сега използва като инструмент политиката на глада. Това е абсолютно неприемливо, тъй като противоречи на законите на войната и морала. Разговарях по този въпрос с руския външен министър Сергей Лавров. Единодушни сме, трябва да бъде потърсена отговорност на Асад", коментира още Кери. На свой ред турския външен министър отхвърли обвиненията, че страната му позволява на екстремистите да пресичат границата със Сирия, като в същото време призова за по-тясно сътрудничество в сферата на разузнаването.


Вижте още във видео файла.