Инвестициите в бизнес имоти в света са намалели значително през второто тримесечие

Регионът на Северна и Южна Америка е пострадал най-тежко

04.08.2020 | 23:30 Редактор: Юлия Христова
Инвестициите в бизнес имоти в света са намалели значително през второто тримесечие

Инвестициите в бизнес имоти в света са намалели значително през второто тримесечие, което отразява последиците от блокадата и граничния контрол, въведени за справяне с коронавирусната криза, сочи доклад на консултантската компания CBRE, цитиран от онлайн изданието World Property Journal.

През второто тримесечие глобалният инвестиционен обем е намалял с 57% на годишна основа до 109 млрд. долара, най-ниското тримесечно ниво от 2010 г. насам.

Регионът на Северна и Южна Америка е пострадал най-тежко с годишен спад на инвестициите от 70% главно заради по-малкото портфейлни сделки и отсъствието на сделки на предприемачи, стремящи се към разширяване на присъствието си на пазара. Регионите на Европа, Близкият изток и Африка и Азиатско-тихоокеанският регион отчитат спад на общия обем от съответно 38% и 46%, тъй като несигурността и ограниченията засягат нагласите на инвеститорите.

Силното първо тримесечие е довело до относително умерен спад от 21% на инвестиционния обем през първото полугодие. Второто тримесечие би трябвало да е най-ниската точка за инвестициите в бизнес имоти в света тази година, тъй като страните отварят икономиките си, а бизнес дейността се възобновява. Инвеститорите се надяват на постепенно възстановяване в началото на второто полугодие.

Северна и Южна Америка

Инвестиционният обем в Северна и Южна Америка е намалял до 43 млрд. долара през второто тримесечие, което е най-ниското ниво от 2010 г. насам и едва 30% от обема през вторите три месеца на миналата година. САЩ са съставлявали 93% от инвестиционната активност в региона. Продажбите на портфейли с имоти в Северна и Южна Америка са намалели със 77% на годишна основа и в региона не е регистрирана нито една трансакция за разширяване на присъствието на пазара, пише investor.bg.

Индустриалните имоти са показали устойчивост, въпреки че инвестициите в тях са намалели с 50% на годишна база през второто тримесечие. Две сделки за сливания и придобивания на Prologis през първото тримесечие са тласнали инвестициите през първото полугодие нагоре със 17% на годишна основа. Ако се изключат двете сделки на Prologis, инвестициите в индустриални имоти са намалели с 18% през първото полугодие, но все пак се представят по-добре от всички останали сектори през същия период. Инвестициите в търговски площи са намалели със 74% на годишна база през второто тримесечие, следвани от спада със 72% при офис площите и многофамилните жилищни сгради.
Хотелските активи са били най-сериозно засегнати със свиване на инвестиционния обем от 90%, като той е достигнал най-ниското си тримесечно ниво от 2003 г. насам.

Спадът на инвестиционната активност по градове в Северна и Южна Америка е свързан с броя на случаите на COVID-19. Най-тежко пострадалите от вируса градове са регистрирали едно от най-резките понижения на инвестиционния обем през второто тримесечие, включително Сиатъл (-84%), Орландо (-81%), Лос Анджелис (-80%) и Ню Йорк (-71%). Продължаващият ръст на случаите на COVID-19 в САЩ, Бразилия и части на Латинска Америка ще попречи на скока на инвестиционната активност в тези области, прогнозира CBRE.

Ако нивата на тестване, проследяване и лечение се подобрят, както се очаква през второто полугодие, бизнес доверието и инвестиционната активност също ще нараснат. По-голямата яснота за цените и наемните нива би трябвало да привлече инвеститори, търсещи отстъпки, които ще се върнат на пазара, очаква консултантската компания.

Европа, Близкият изток и Африка

Инвестициите в бизнес имоти в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) са намалели с 38% на годишна основа до 48 млрд. долара през второто тримесечие, значително по-малък спад в сравнение с други региони в света. Това съставлява дял от 44% от глобалния инвестиционен обем през второто тримесечие спрямо среден дял от 33% през последните пет години. Спадът на инвестициите в ЕМЕА между април и юни е напълно компенсиран от рекордното първо тримесечие на тази година, в резултат на което инвестиционният обем през първото полугодие е нараснал с 2% на годишна основа.

Икономическата несигурност ще продължи да охлажда инвестициите през 2020 г., но през юни се наблюдаваха признаци на възстановяване, отбелязва CBRE. Секторите на индустриалните имоти (спад на инвестициите с 34%) и на многофамилните жилищни сгради (-29%) остават привлекателни, а доходността от индустриални имоти се очаква да достигне рекордно дъно. Офис активите са уязвими към корекции на цените, а инвестициите в търговски площи са отбелязали по-малко от очакванията понижение на инвестиционния обем от 23% на годишна основа благодарение на големи сделки в Германия и Франция. Инвестициите в хотели са се понижили с 83% и са достигнали най-ниското си тримесечно ниво от близо десетилетие.

Германия (-20%), Холандия (-23%) и Полша (-22%) са регистрирали относително скромен годишен спад на инвестициите през второто тримесечие в сравнение с останалата част от Европа. Швейцария (+174%) не се е вписала в тенденцията и почти е удвоила обема си на годишна основа до голяма степен благодарение на придобиването на швейцарската верига универсални магазини Globus от тайландската компания Central Group и австрийската Signa.

Великобритания (-56%), Франция (-57%) и Швеция (-45%) са понесли тежък удар от пандемията и са регистрирали рязък спад на инвестиционния обем през второто тримесечие. С поетапното отваряне на европейската икономика се очаква ръстът да се ускори през второто полугодие, отбелязва CBRE.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК