Университетите в Гърция с 24-часова стачка срещу съкращенията

Коалиционното правителство започва нови консултации с кредиторите.

18.11.2013 | 15:01
Университетите в Гърция с 24-часова стачка срещу съкращенията

Освен университетите в България, и тези в Гърция се превръщат в арена на протести. От днес административните служители от висшите учебни заведения в южната ни съседка започват нова 24-часова стачка срещу съкращенията и по-специално срещу прилаганата от правителството антикризисна мярка за включване в "схема на мобилност" на трудещите се, които най-вероятно впоследствие ще бъдат уволнени.

Миналата седмица Върховният административен съд в Гърция отхвърли молбата на университетските служители, в която те настояваха за анулиране на антикризисната мярка, поставена от международните кредитори като условие за отпускане на следващия транш от спасителната финансова помощ за страната.

В същото време студенти са окупирали много факултети, което пречи на учебния процес. Преподавателите обмислят възможности за намиране на алтернативен начин на протест, за да избегнат провал на целия семестър.

Междувременно икономическият екип на гръцкото коалиционно правителство започва нови консултации с представителите Европейска комисия, Европейска централна банка и МВФ.
Вижте още във видео файла.