Започва вторият етап от ликвидирането на последствията от аварията в АЕЦ "Фукушима"

Ще бъдат извадени 1535 касети с горивни пръти от резервоара, разположен на нивото на сградата, където се намира IV рекатор, разрушен наполовина през 2011 г.

18.11.2013 | 14:07
Започва вторият етап от ликвидирането на последствията от аварията в АЕЦ

Започва извличането на отработеното ядрено гориво от специалните резервоари на IV реактор в АЕЦ „Фукушима“. Реакторът беше разрушен наполовина от водородна експлозия няколко дни след опустошителното земетресение и цунами на 11 март 2011 г.

Това е вторият етап от ликвидирането на последствията от аварията.

Ще бъдат извадени 1535 касети с горивни пръти от резервоара, разположен на нивото на сградата.

Една касета с горивни пръти е висока 4.5 метра и тежи около 300 килограма. Целта е да се изтеглят всички касети до края на 2014 г.

Операцията е рискована, но компанията-оператор на централата твърди, че е готова за нея.

До края на 2015 г. е предвидено да бъде извлечено отработеното ядрено гориво от резервоарите в горната част на другите три пострадали реактора, което е доста по-малко.

През 2020 г. Се очаква да започне третият и най-сложен етап от ликвидирането на последствията от ядрената авария - извличането на разтопеното ядрено гориво, което се смята, че е изгорило предпазното покритие на три реактора и се е събрало във външните защитни обвивки.

Очаква се тази операция да продължи 30-40 години. Нейните перспективи обаче са неясни предвид факта, че технологиите, необходими за извличане на разтопеното ядрено гориво не са разработени.