ООН: Пандемията изостря най-смъртоносните конфликти в света

Това е мнението на дипломати и експерти

04.08.2020 | 11:20 Редактор: Наталия Тотева
ООН: Пандемията изостря най-смъртоносните конфликти в света

Пандемията изостря най-смъртоносните конфликти в света и заплашва с хаос за икономиката, предупреждават дипломати и експерти на ООН.

Ковид-19 блокира програмите за подпомагане, отклонява вниманието и ресурсите на ключовите сили, които се борят с вируса.

"Съществува много високо ниво на безпокойство, че икономическото му въздействие ще доведе до повече смущения, повече конфликти", заяви експертът на ООН Ричард Гоуан.

Призивът на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за глобално прекратяване на огъня през март до голяма степен остана незабелязан - сражения продължават да бушуват в горещи точки като Йемен, Либия и Сирия.

Мерките ограничават движението на емисари, миротворци и неправителствени организации, възпрепятстват усилията за посредничество, предава БГНЕС.

"Гладът отново е на хоризонта. Конфликтът отново ескалира. Действията на хуманитарните агенции отново са почти прекъснати. И тогава новите проблеми като Ковид-19 се разпространяват извън контрол", смята Марк Лоукок от ООН.

Британският дипломат каза пред Съвета за сигурност на ООН, че корнакризата е намалила паричните преводи от чужбина, планирани за спасяване на Йемен, с 70%.

Снимка:  БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Тепърва предстоят тежки времена Сигнализирай за неуместен коментар