Външните министри на ЕС обсъждат възможността за свободна търговия с Украйна

За целта Киев трябва да приеме закон, с който да освободи лидера на опозицията Юлия Тимошенко.

18.11.2013 | 10:48
Външните министри на ЕС обсъждат възможността за свободна търговия с Украйна

Външните министри на ЕС се събират днес, за да обсъдят дали Брюксел да подпише Споразумение за асоцииране и свободна търговия с Украйна. Това може да се случи на 28 ноември в литовската столица Вилнюс, по време на заседанието за т. нар. Източно партньорство. Положителна резолюция обаче е възможна, само ако Киев приеме закон, с който да освободи лидера на опозицията Юлия Тимошенко.

Във вторник специалните пратеници на Общността-бившият полски президент Александър Квашневски и ирландският политик Пат Кокс, ще присъстват на заседание на украинския парламент. Очаква се депутатите да приемат закон, който да позволи на 52-годишната Тимошенко да отиде в Германия, където да получи медицинско лечение на хронично заболяване.

Европейският съд по човешките права в Страсбург по-рано тази година отсъди, че затварянето на Тимошенко през 2011  е било неоправдано и незаконно. Тогава тя бе осъдена на 7 години затвор заради злоупотреба със служебно положение – дело, което ЕС нарече „избирателно правосъдие“.

Сигналите, че решението може да бъде отложено, обаче изглеждат повече. Някои политици дори виждат развръзката след президентските избори в Украйна през 2015.

„Споразумение във Вилнюс изглежда малко вероятно“, призна пред Дойче Веле Андрю Уилсън, експерт в Европейския съвет за външна политика.

Липса на споразумение във Вилнюс ще се тълкува и като провал на украинския президент Виктор Янукович, който определи европейската интеграция на страната като основна цел по време на мандата си. Евентуално споразумение ще бъде историческа промяна в геополитическата ориентация на Украйна.

Русия от своя страна вече заплаши, че ако Киев подпише споразумение за асоцииране с ЕС, ще наложи икономически рестрикции спрямо Украйна. Това ще означава изтегляне на производства и нарушаване на ключови търговски връзки между двете държави. Контрапредложението на Русия е Украйна да се присъедини към инициирания от Москва Евразийски митнически съюз.