Меркел се среща с председателя на Европейския съвет

Коалицията между социалдемократи и християндемократи става все по-вероятна.

17.11.2013 | 10:29
Меркел се среща с председателя на Европейския съвет

Важен ден за германския канцлер Ангела Меркел. В Берлин тя ще се срещне с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, но преди това ще проведе разговори с представители на Социалдемократическата партия относно формирането на правителство. Късно снощи Меркел даде заявка, че е готова да приеме искането на социалдемократите за единно минимално заплащане.

Коалицията между социалдемократи и християндемократи става все по-вероятна, след като в навечерието на поредния кръг преговори германският канцлер заяви, че искането на СДП за минимално заплащане от 8.5 евро на час, "ще има роля" в бъдеще. Ангела Меркел призова за компромис по въпроса и индикира, че е склонна да приеме искането на социалдемократите за въвеждане на единна минимална ставка на трудовото възнаграждение. Още преди началото на преговорите социалдемократите заявиха, че ще настояват за въвеждане на минимална работна заплата от 8.5 евро на час в цяла Германия. ХДС твърдяха, че сумата трябва да се обсъжда между синдикати и работодатели и да е различна за отделните сектори и региони във федералната република.

Кампанията за въвеждане на единна ставка за почасовото трудово възнаграждение срещна упорита съпротива на германската индустрия.“Около един милион работни места ще бъдат изложени на риск, ако веднага се въведе минимална ставка на почасовото възнаграждение”, предупреди председателят на търговската камара в страната Мартин Ванслебен. Преговорите за съставяне на кабинет в Германия се водят от 12 екипа. Ако социал и християндемократите изгладят различията си, страната може и да има ново правителство до Коледа.