Въздействието на Ковид-19 върху туризма е опустошително

Туристическата индустрия загуби много от приходите си по време на пандемията

03.08.2020 | 11:17 Редактор: Виктория Гетова
Въздействието на Ковид-19 върху туризма е опустошително

Докато някои от популярните туристически дестинации по света бавно се отварят и туризмът започва да се съживява, въздействието на пандемията върху индустрията се оценява като опустошително, съобщава CNN.

Много държави, които силно разчитат на приходите от туризъм, загубиха един от основните си източници на бюджетни приходи през март. Кои все пак са най-тежко засегнатите в това отношение държави?

Според статистиките Мексико е най-уязвимата от най-големите икономики в света, тъй като 15,5% от БВП на страната разчита на туристическата индустрия.

Онлайн порталът, който предоставя данни за глобалната дигитална икономика, състави списък на онези, които вероятно ще бъдат най-тежко засегнати въз основа на данните от 2019 г. от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC), предава БГНЕС.

Мексико е начело в списъка, следван плътно от Испания и Италия.

Двете държави са сред страните с най-висок брой смъртни случаи от коронавирус, а европейските дестинации, привличащи по правило милиони туристи, също са най-засегнати от намаляващия брой посетители. През миналата година приходите от туристи са съставлявали 14,3% от БВП на Испания и 13% от този на Италия, според WTTC.

Испания полага огромни усилия да съживи туристическата си индустрия, като отвори отново границите си още през изминалия месец за граждани на всички страни от ЕС и одобрени от съюза трети държави.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
За метка на това на Южното Черноморие е фраш! Сигнализирай за неуместен коментар