Словенският парламент ще гласува вот на доверие към правителството

Премиерът Аленка Братушек се надява да успокои Европа и финансовите пазари за бъдещето на страната.

14.11.2013 | 10:38
Словенският парламент ще гласува вот на доверие към правителството

Словенският парламент ще проведе процедура по вот на доверие към правителството, което се опитва да избегне международна спасителна помощ. Гласуването ще бъде обвързано с това за бюджета за 2014.

Премиерът Аленка Братушек се надява да успокои Европа и финансовите пазари за бъдещето на своята страна. В навечерието на вота тя изрази увереност, че бюджетът е подготвен достатъчно добре и няма да бъде необходимо преразглеждането му.

„Вярвам, че финансовата рамка е най-важният документ за всяко правителство. Затова е уместно приемането му да се обвърже с вот на доверие”, коментира Братушек.

Според анализатори лявоцентристкото правителство ще спечели вота, тъй като може да разчита на 49 от общо 90 гласа.
В бюджета за следващата година е заложено увеличение на данъка върху недвижимите имоти. Стъпката е част от мерките, които страната се опитва да приложи, за да избегне търсенето на външна помощ.

Заплатите в държавния сектор вече бяха намалени на два пъти, пенсиите бяха замразени, социалните помощи орязани, безработицата засяга 13 процента от активното население.

Според мнозина Словения няма да излезе от рецесията и през 2014 година.

На 8 ноември рейтинговата агенция Fitch запази негативната перспектива на оценката по суверенния рейтинг на ВВВ+. Тя аргументира избора си с несигурността, която витае около потребностите от рекапитализация на банките в страната.  За целта са необходими  4,6 милиарда евро, прогнозират от рейтинговата агенция.

Резултатите от стрес-тестовете на десетте най-големи банки, собственост на държавата, се очакват през декември. Тези тестове, контролирани от ЕС, ще позволят малко по-ясен поглед върху реалното състояние на словенския банков сектор, обременен от множество лоши кредити.