Финансовите министри на еврозоната ще обсъдят бъдещето на Гърция

Финансист номер едно на Гърция Янис Стурнарас ще се опита да убеди европейските си партньори, че страната е несправедливо критикувана от заемодателите.

14.11.2013 | 09:35
Финансовите министри на еврозоната ще обсъдят бъдещето на Гърция

Финансовите министри на страните от еврозоната ще се фокусират върху Гърция. Финансит номер едно на южната ни съседка Янис Стурнарас ще се опита да убеди европейските си партньори, че страната е несправедливо критикувана от заемодателите.

„Постигнахме напредък в областта на фискалната консолидация и структурните реформи“, коментира той пред електронното издание на гръцкия вестник „Катимерини“.

По думите му страната е изпълнила 80% от изисканите от нея финансови усилия за периода 2009 - 2016 г. и нови мерки за строги икономии не са нужни.

Ако все пак такива бъдат наложени, те ще засегнат всички слоеве на населението.

Стурнарас нарече огромен успех постигнатото намаляване на бюджетния дефицит, регистрираното салдо в платежния баланс и отбелязания тази година първичен бюджетен излишък.

„Тройката“, която е на визита в Гърция от 5 ноември, поиска от страната допълнителни икономии за още 2 милиарда евро за 2014 г. Експертите предупредиха, че през следващата година Гърция ще се изправи пред фискален недостиг.

В Брюксел днес се очаква заседание на Еврогрупата, на финансовите министри на страните от Европейския съюз и бюджетен комитет, който ще подложи на финално гласуване финансовата рамка за 2014 г.