Безработицата във Великобритания се понижи до 4,5-годишно дъно

Равнището на безработицата в трите месеца до края на септември намаля до 7,6%.

13.11.2013 | 18:14
Безработицата във Великобритания се понижи до 4,5-годишно дъно

Безработицата в Обединеното кралство се понижи до най-ниското си равнище в последните 4,5 години през третото тримесечие, показаха публикуваните в сряда данни на Службата за национална статистика (ОNS), цитирани от WBP Online.

Равнището на безработицата в трите месеца до края на септември намаля до 7,6%, отстъпвайки с 0,2 процентни пункта както спрямо второто тримесечие, така и спрямо същия период година по-рано. За последно измерителят се понижи до толкова ниско ниво в периода януари-март 2009 г.

В абсолютна стойност безработицата на Острова достигна 2,47 млн. души през третото тримесечие.

Броят на хората, които получават помощи за безработица във Великобритания, е намалял с 41 700 през октомври – много повече от очакванията на икономистите за спад от 30 000. Месец по-рано пък броят отстъпи с 44 700, което бе най-големият спад от 1997 г. насам.

Безработицата е един от най-важните индикатори, следени от Английската централна банка (АЦБ) при определяне на бъдещите монетарни ходове. В началото на август централните банкери решиха да използват измерителя като основен инструмент при т.нар. "бъдещи насоки".

Тогава от АЦБ обявиха, че ще запазят основната лихва на рекордно ниското ниво от 0,5%, докато безработицата не стигне 7%. Според оценки на експерти това трябва да се случи до края на 2016 г.

Повече може да научите в коментара на Нейра Чехич от Bloomeberg!