Повечето британци биха останали в ЕС, но след предоговаряне на условията по договора

Общо 52% биха избрали Великобритания да продължи 40-годишното си членство при нови условия, 28% са на противоположното мнение, 16% не са решили.

13.11.2013 | 11:40
Повечето британци биха останали в ЕС, но след предоговаряне на условията по договора

Повечето британци биха избрали да останат в Европейския съюз, ако премиерът Дейвид Камерън успее да предоговори отношенията на Лондон с блока. Това показа проучване, цитирано от Reuters.

През януари Камерън обеща да се опита да постигне нови отношения с oбщността, преди да проведе референдум за оставане или излизане от блока в края на 2017 г.

Общо 52% биха избрали Великобритания да продължи 40-годишното си членство при нови условия, 28% са на противоположното мнение, 16% не са решили, а 4% са казали, че няма да гласуват.

Попитани как биха гласували, ако референдумът се провеждаше днес, 39% са казали, че искат да останат, а други 39% са за излизане от ЕС.

Правителството на Камерън преразглежда баланса на силите между Лондон и ЕС. Той иска намаляване на регулациите от ЕС и връщане на правомощия в различни области - законодателството за заетостта и социалната политика.

Лейбъристката опозиция го обвинява, че е бил принуден да предложи референдума, за да успокои анти-ЕС крилото в Консервативната партия и да спре изтичането на гласове към Партията за независимостта на Обединеното кралство, която иска Великобритания да напусне ЕС.