Третият пленум в Китай – много шум за нищо?

Официалното комюнике на Комунистическата партия е критикувано заради неясния език и липсата на конкретика.

13.11.2013 | 10:17
Третият пленум в Китай – много шум за нищо?

Скучното официално изявление след края на дългоочаквания Трети пленум на Комунистическата партия остави много анализатори без ясна позиция за перспективите пред Китай. Надеждите преди срещата на върха бяха високи, особено след като президентът Си Дзинпин обяви готовността си да реализира исторически реформи във втората по сила икономика в света.

Част от пленумите на Комунистическата партия в миналото са се оказвали повратни точки в развитието на Китай. След заседанието на китайските лидери през през 1978 г., например, президентът Дън Сяопин осъществи знакови реформи, които дадоха началото на тридесетилетния бърз икономически растеж.

"Поглеждайки назад към историята на реформите в Китай, три от конгресите на партията - през 1978, 1984 и 1993 г., бяха повратните точки за китайската икономика", каза Уей Яо, икономист за Китай в Societe Generale.

"Пленумът, който току що приключи, има потенциала да отбележи ново начало на положителни промени. Споменавайки това, трябва да отбележа и че новите лидери трябва да направят това, което трябва да се направи", добави още тя.

Въпреки че публикуваното във вторник комюнике на партията, което предшества официалното становище, бе поставено под обстрел заради неясния език и липсата на конкретика, анализаторите отбелязват също така, че някои важни въпроси изобщо не са били повдигнати.

Главният икономист за Азия в Capital Economics Марк Уилямс заяви, че е "трудно да се изпита вълнение" спрямо комюникето, поради липсата на детайлност и привидно противоречивото послание.

Той посочи, че много от въпросите, които изискват внимание са избегнати, като това противоречие създава очакванията за запазване на по-голямата роля на държавата.

"Без ясен поглед за задаване на корекции на различните нива на управление, подозирам, че реформите ще се борят да прокарат откъслечни усилия срещу опозицията на определени интереси", каза посочи експертът.

Анализатори от Royal Bank of Scotland отбелязаха, че комюникето е знак за "постепенна реформа, а не за бързи промени".

"За няколко конкретни области на реформата... този документ казва малко. Това не означава, че не съществува възможност за раздвижване в тези сфери. Официалният документ, който ще бъде представен след седмица, вероятно ще ги засегне", посочиха експертите.

"Все още е твърде рано да се каже какви са насоките на реформата, договорени на пленума, и дали те ще оправдаят очакванията", добавиха те.

Повече за конгреса на Комунистическата партия в Китай може да научите от материала на Bloomberg!