Студентите в Румъния излизат днес на протест с искане за повече пари в образованието

„Възмутени сме от липсата на отговорност, която управляващите в Румъния показват към образованието, въпреки че то е определено като национален приоритет", казват те.

13.11.2013 | 09:26
Студентите в Румъния излизат днес на протест с искане за повече пари в образованието

Румънските студенти излизат на протести днес с искане от правителството да отпусне шест процента от брутния вътрешен продукт за образованието. Демонстрации ще има в цялата страна, но основната ще е в Букурещ.

Протестните шествия са организирани от Националният алианс на студентските организации в северната ни съседка.

„Възмутени сме от липсата на отговорност, която управляващите в Румъния показват към образованието, въпреки че то е определено като национален приоритет", пишат в специална декларация студентите.

Алиансът посочва, че университетите, които страдат от постоянен недостиг на финанси, са били принудени да увеличат таксите, да слеят факултети и някои специалности, както и да намалят или да спрат инвестициите в подобряването на качеството на образователната система.

Студентите се оплакват също, че социалните стипендии са между два и три пъти по-малки от предвиденото в закона и не успяват да покрият дори половината от разходите за квартира и храна.

Една втора от студентите на практика се оказват принудени да се откажат от следването си по финансови причини.

Учителите в Румъния вече протестираха няколко пъти за повече пари в образованието.

Миналата седмица в Букурещ на протестен митинг се събраха около седем хиляди преподаватели, недоволни от размера на заплатите в образователния сектор.