Националисти предизвикаха размирици в Полша

Протестиращите нападнаха и сградата на руското посолство, а външното руско министерство поиска извинение от Варшава.

12.11.2013 | 14:23
Националисти предизвикаха размирици в Полша

Националисти предизвикаха размирици във Варшава. Маскирани младежи вилняха на шествието по случай Деня на независимостта. Протестиращите нападнаха и сградата на руското посолство.

Това стана повод Москва да поиска официални извинения от Варшава. „Настояваме за предприемане на ефективни мерки за гарантиране на безопасност на всички дипломатически представителства на Русия в Полша, наказание за виновните и недопускане на подобни провокации в бъдеще”, казаха от Министерството на външните работи на Русия.

Полската полиция използва гумени куршуми, за да разпръсне акцията на крайно десните младежи. Те носеха знамена на полски футболни отбори и замеряха с камъни и бутилки полицаите.

Няколко от демонстрантите подпалиха автомобили и инсталация, представляваща огромна небесна дъга, направена от книжни цветя и символизираща толерантността. Когато шествието стигна до руското посолство, няколко души се опитаха да прехвърлят оградата и да влязат вътре, но бяха спрени от полицаите.

Няма оправдание за хулиганството", коментира говорителят на полското външно министерство пред BBC.

Полската полиция е задържала 32 души във връзка с безредиците. Десетки са ранени, сред тях четирима полицаи. На задържаните ще бъдат повдигнати обвинения. Пострадали са сградите на руското търговско представителство и на руския културен и научен център.