Светът помага на Филипините, но доставките на хуманитарна помощ са затруднени

САЩ отпусна 20 млн. долара, ЕС – 3 млн. и ООН – 25 млн. долара. Русия изпрати два самолета Ил-76 с подвижна болница, лекари, спасители и психолози на борда.

12.11.2013 | 10:34
Светът помага на Филипините, но доставките на хуманитарна помощ са затруднени

Тайфунът „Хаян” постепенно губи сила, но при преминаването си през Виетнам отне живота на 14 души. Природната стихия потопи под вода близо две хиляди къщи. Електрозахранването в северните провинции е прекъснато. Междувременно много държави отпуснаха спешна помощ за пострадалите райони във Филипините.

Разрушенията, предизвикани от тайфуна „Хаян”. са безпрецедентни,  признаха представители на ООН.

"Нарушенията на човешките права често са най-ранният предупредителен сигнал за възникващ конфликт. Те са симптом за слабо върховенство на закона. Трябва да предотвратим ескалацията на напрежението. Настоящата криза е сериозна Целият свят се е притекъл на помощ на Филипините“, каза генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.

 Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл веднага даде заповед самолетоносачът "Джордж Вашингтон" да отплава към азиатската страна. На място ще бъдат изпратени и други кораби от американския флот. Отделно САЩ отпусна 20 млн. долара, ЕС – 3 млн. и ООН – 25 млн. долара.

Русия изпрати два самолета Ил-76 с подвижна болница, лекари, спасители и психолози на борда. Италия ще помогне с 1,5 милиона евро.

Рразпределението на доставките на хуманитарна помощ е сериозно затруднено, тъй като много пътища са блокирани. Ръководителят на филипинския Червен кръст Ричард Гордън описа ситуацията като "абсолютен хаос".

Тропическият тайфун „Хаян", който е най-мощният в историята, заличи от лицето на Земята цели селища. Само в град Таклобан, който беше най-тежко засегнат от природната стихия, жертвите са повече от 10 хиляди. Очаква се в районите, които до момента остават откъснати от света, броят на жертвите да се окаже още по-голям.

В страната е в сила режим на национално бедствие. Повече от девет милиона души или близо 10 % от населението на страната са били пряко засегнати от стихията. Много от тях в момента се борят да оцелеят без храна, подслон и чиста питейна вода.

Унищожени са 50 хиляди тона ориз и 120 хиляди тона захар. Щетите се изчисляват на поне 14 млрд. долара или близо 6% от БВП на страната за миналата година, като едва 2 млрд. от загубите са застраховани.