От днес започва литовското председателство по преговорите по бюджета на ЕС

ЕП търси увеличаване на плащанията в бюджета за 2014 г. с 1,3 млрд. евро.

11.11.2013 | 10:11
От днес започва литовското председателство по преговорите по бюджета на ЕС

 Днес ще бъде заседанието на ЕКОФИН, на което ще бъде даден мандат на литовското председателство да води преговорите по бюджета на общността за 2014 г. с ЕП. Те ще започнат по-късно през деня в рамките на специалната комисия по бюджета. От изхода на обсъждането зависи дали ЕС ще може да започне да планира навреме разходите си за следващия 7-годишен период.

Ще се търси бърза положителна развръзка и съгласие за финансовата рамка за първата година от новия програмен период 2014-2020 г., зави зам.-министърът на финансите на Литва, Алгиматас Римкунас.

ЕП търси увеличаване на плащанията в бюджета за 2014 г. с 1,3 млрд. евро. Ако не бъде постигнато споразумение днес, започва да тече двудневен срок това да се случи. Ако парламентът и специалната бюджетна комисия не намерят пресечна точка, ЕК трябва да предложи нов проектобюджет, който да бъде разгледан.

В петък еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен ще даде пресконференция, на която ще представи позициите на ЕК по отношение на плановете за националните бюджети на страните членки на еврозоната.

Тази възможност беше вкарана в Пакта за стабилност и растеж с цел да допринесе за поддържането на бюджетна дисциплина в държавите-членки. Без зелена светлина от комисията, националните бюджети на 18 страни от еврозоната не могат да бъдат гласувани от парламентите.