Продължават преговорите за иранската ядрена програма

Позициите на всички страни, участващи в дискусиите са, че много скоро може да има постигнато споразумение.

09.11.2013 | 11:42
Продължават преговорите за иранската ядрена програма

Преговорите между световните сили и Иран за ядрената програма на страната продължават днес. Вчера държавният секретар на САЩ Джон Кери проведе 5-часови разговори с иранския си колега Мохамад Зариф и с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност  Катрин Аштън. Позициите на всички страни са, че много скоро може да има постигнато споразумение.

САЩ излязоха с изявление, че дискусиите бележат прогрес и днес предстои да бъдат изчистени някои детайли. Това ще стане в присъствието на руския външен министър Сергей Лавров, както и представител на Китайското външно министерство, които пристигат в Женева днес.

Иранският заместник-министър на външните работи Абас Аракчи също определи преговорите като конструктивни, но добави че все още има работа за вършене.

Преговорите между Иран и групата "5 + 1", съставена от петте постоянни членки на Съвета за Сигурност на ООН - САЩ, Великобритания, Франция, Русия, Китай, плюс  Германия, бяха инициирани  след като смяната по върховете на властта в Техеран даде надежда за размразяване на отношенията със Запада.

Основната цел на евентуално споразумение между Иран и шестицата е да бъдат облекчени икономическите санкции срещу Техеран в замяна на отстъпки по ядрената програма.