Лидерите на комунистическата партия в Китай се събират на четиридневен пленум

Очакванията от форума са ръководството на партията да предприеме мерки за по-устойчив растеж на икономиката.

09.11.2013 | 09:47
Лидерите на комунистическата партия в Китай се събират на четиридневен пленум

Днес лидерите на Китайската комунистическа партия се събират на четиридневен пленум. Целта на партийния конгрес е създаване на икономическа програма на страната за следващото десетилетие, както и проучване на възможностите за дълбоки и всеобхватни реформи.

По време на форума се очаква новото ръководство на Китайската комунистическа партия да предприеме мерки, които насочват към по-устойчив растеж на икономиката след три десетилетия на главоломна експанзия. Предполага се, че на конгреса ще се приемат финансови, данъчни и социални реформи, да се обсъди урбанизацията и да се либерализира регистрационната система на домакинствата в Китай, която ограничава миграцията между селските райони и градовете.

Мнозина китайски граждани искрено се надяват, че правителството ще направи някои реални реформи. Сред исканията на жителите на по-малките населени места са промените да доведат да намаляване на цените на имотите, на хранителните продукти, на облекчаване на инфлацията.

Други пък се оплакват, че политическата реформа изостава на фона на дискусиите за икономическата.

По време на третия пленум на 11 партиен конгрес през 1978 година бившият лидер Дън Сяопин прокара исторически реформи, които спасиха икономиката след колапса, породен от културната революция на Мао Дзедун и помогнаха на страната да се превърне във втората икономика в света.

По повод пленума на китайската комунистическа партия, в Пекин са въведени строги мерки за сигурност след като преди няколко дни човек загина при взрив до сграда на китайската комунистическа партия в северната провинция Шанси.