Ускоряването на икономическия растеж ще бъде основна тема в днешната реч на Обама

Преди няколко дни Обама обеща, че федералното правителство ще започне да изпълнява по-голяма роля в процеса на привличане на чужди капитали.

08.11.2013 | 10:06
Ускоряването на икономическия растеж ще бъде основна тема в днешната реч на Обама

Създаването на работни места и ускоряване на икономическия растеж, чрез увеличаване на износа ще бъдат част от темите на днешната реч на американския президент Барак Обама, посветена на икономическото състояние на страната в Ню Орлиънс.

След среща с финансисти и представители на бизнеса във Вашингтон преди няколко дни Обама обеща, че федералното правителство ще започне да изпълнява по-голяма роля в процеса на привличане на чужди капитали.

Целта е по-добро синхронизиране на работата на отделните агенции и институции, което да улесни инвеститорите в тежкия бюрократичен процес  на национално и местно ниво в САЩ.

Обама и вицепрезидентът Джо Байдън притиснаха Конгреса да осигури финансиране за подобрение на инфраструктурата в цялата страна особено по големите пристанища. Според тях това би подобрило капацитета на страната в търговията и доставките по море, което от своя страна да даде тласък на икономиката.

В края на месеца Байдън дори ще пътува до Панама заради проекта за разширяването на канала. Той ще може да поема по-голям трафик, както и по-големи кораби и танкери.

Икономическо изследване показа, че докато износа стана причина за растеж в 100 най-големи града на САЩ, страната е с 200 млрд. долара назад, спрямо целта на администрацията на Обама за удвояване на износа до 2015 г.

Единствено градове като Ню Орлиънс са близо до постигането на този резултат заради превозите на нефт и химикали,