Световните сили и Иран започват преговори за ядрената програма

САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия искат Техеран да прекрати обогатяването на уран.

07.11.2013 | 11:09
Световните сили и Иран започват преговори за ядрената програма

Световните сили и Иран започват преговори за решаването на спора около ядрената програма на персийската страна. Срещата ще се проведе в Женева, като основните надежди на международната общност са свързани с постигането на споразумение с президента Хасан Роухани.

 

На срещата ще присъстват представители на САЩ, Русия, Китай, Франция, Великобритания, Германия и Иран. Шестте нации искат Техеран да прекрати обогатяването на уран и да се намалят запасите от този материал. Заместник-министъра на външните работи на Иран, Сейд Аракчи, заяви че Женевските преговори са критерий за проверка на намеренията на „шесторката” и ще позволят да се провери политическата воля на опонентите за постигането на решение.

Аракчи, се надява, че позициите на двете страни по повод първите и последните стъпки ще се сближат и ще можем да бъде постигнато съгласувано решение. В замяна Международната общност ще премахне икономически санкции върху близкоизточната страна, която след наложеното ембарго печели 60 процента по-малко приходи от продажбата на петрол. Съединените щати и техните съюзници, са окуражени от смяната на тона на Техеран след като предишният режим оглавяван от Махмуд Ахмадинеджат, предизвика налагането на ембарго от страна на международната общност.

След изборът на Хасан Роухани за президент и обещанието му да изглади отношенията със Запада, много анализатори реагираха скептично, като подчертаха, че Иран трябва да подкрепи думите си с действия. Също така от Техеран трябва да се предприемат конкретни мерки, за да убедят останалия свят, че ядрената им програма е свързана само с мирни цели.