Руските власти задържаха активисти на "Грийнпийс"

Демонстрантите били арестувани, след като минали с надуваеми лодки пред резиденцията на Владимир Путин с призив „Свобода за 30-те от Арктика“.

07.11.2013 | 09:46
Руските власти задържаха активисти на

Руските власти задържаха петима активисти на "Грийнпийс". Те бяха арестувани, след като минаха с две надуваеми лодки пред резиденцията на руския президент Владимир Путин, развели жълти знамена с призив: "Свобода за 30-те от Арктика!". За да стигнат до Кремъл, двете гумени лодки прекосиха част от руската столица по река.

В четвъртък активистите ще бъдат изправени пред съда по обвинения в административно нарушение. Те може да бъдат глобени или осъдени на общественополезен труд. Акцията бе в подкрепа на 30-те членове на екипажа на кораб на "Грийнпийс", съдени в Русия за опит за качване на петролна платформа на "Газпром" в Арктика. Междувременно британският премиер Дейвид Камерън се е свързал с руския президент Владимир Путин, за да помоли за справедливо отношение към арестуваните в Арктика природозащитници. Той е настоявал и за бързи и справедливи действия от страна на руската правосъдна система.

На заседанието на Международния трибунал на ООН по морско право изпълнителният директор на "Грийнпийс" Куми Найду, заяви че има достатъчно основания да бъдат освободени незабавно хората от екипажа на кораба "Арктик сънрайз". Найду изрази надежда до две седмици трибуналът да постанови решение, което да потвърди позицията на природозащитната организация и активистите ѝ да бъдат пуснати на свобода. Според него корабът на "Грийнпийс" се е намирал в международни води, когато е бил спрян от руската брегова охрана. Задържането му би било легално само, ако е извършвал незаконен риболов или е увреждал околната среда.

В момента трийсет души от екипажа на "Арктик сънрайз" са в руски следствени арести, откакто корабът, плаващ под холандски флаг, бе задържан от бреговата охрана след протест край руска нефтена платформа на 18 септември.