Арафат е убит с радиоактивен полоний, твърди вдовицата му

Тя не обвини конкретна страна или личност.

07.11.2013 | 08:55
Арафат е убит с радиоактивен полоний, твърди вдовицата му

Ясер Арафат е бил убит, след като е бил отровен с радиоактивен полоний през 2004 г. Това заяви днес неговата вдовица Суха, след като получи резултатите от съдебномедицинска експертиза на проба от тленните останки на палестинския лидер, предаде Ройтерс.

Екип от експерти, сред които от Института по радиационна физика към Университетската болница в Лозана, отвориха през ноември 2012 г. гробницата на Арафат и взеха проби от тялото му.

Целта не ексхумацията бе да се потърсят доказателства дали той е починал от насилствена смърт след отравяне.

"Това потвърди всички наши съмнения", заяви Суха Арафат, която вчера се срещна в Женева с членове от швейцарския екип. По думите й вече е "научно доказано", че Арафат не е починал от естествена смърт и че е бил убит. Вдовицата на палестинския лидер не обвини конкретна страна или личност, но отбеляза, че съпругът й е имал много врагове.

След кончината на Ясер Арафат във френска военна болница през 2004 г. веднага се появиха съмнения около причините за смъртта му. Той имаше много врагове сред сънародниците си, но мнозина палестинци обвиниха Израел, че стои зад убийството на основателя на Организацията за освобождение на Палестина.

Израелското правителство отхвърли тези обвинения и отбеляза, че Арафат е била на 75 години и е водел нездравословен начин на живот.

След свое разследване катарската телевизия "Ал джазира" съобщи първа миналата година, че следи от полоний-210 са били открити върху лични вещи на Арафат, предадени на съпругата му от управата на френската болница, където той е починал.

Това накара прокуратурата във Франция да започне през август 2012 г. по настояване на вдовицата разследване за предполагаемо убийство. Впоследствие експерти по съдебна медицина от Швейцария, Русия и Франция взеха проби за изследване от тленните останки на палестинския лидера, след като палестинските власти се съгласиха да бъде отворена гробницата в Рамала, на Западния бряг.