ЕС предупреди Германия за търговския излишък

Оли Рен подчерта, че Германия и Франция биха помогнали много на еврозоната, ако спазват препоръките на ЕС.

06.11.2013 | 15:44
ЕС предупреди Германия за търговския излишък

Европейският съюз предупреди Германия за търговския излишък, който според официалните лица трябва да стимулира вътрешното потребление и да повиши заплатите, вместо да пести пари от износ, без да влага достатъчно във вносни стоки. Еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен заяви днес, че Германия и Франция биха помогнали много на еврозоната, ако следват препоръките на Европейския Съвет, защото техният глас се чува сред общността достатъчно силно.

Икономистите предвиждат растеж на еврозоната през следващата година, макар че комисията очаква разликата в безработицата между Севера и Юга да се запази. Гърция и Испания ще запазят най-висок процент безработни, докато Австрия и Германия ще създават все повече заетост през 2014.

„Като две от най-големите икономики, Германия и Франция държат ключа към по-стабилен растеж и заетост е Европа. Обобщено накратко – реформите в пазара на труда, бизнес средата и пенсионната система – тяхната конкурентоспособност - зависят от растежа и затова структурните промени са основните инструменти, които да засилят заетостта във Франция и преките инвестиции на Германия,“ заяви Оли Рен.

По-твърдата фискална политика е един от основните фактори, които помагат за поддържане на сигурността сред инвеститорите след двугодишната рецесия в еврозоната, сочат експертните оценки. Комисията предвижда бюджетният дефицит да се свие до 2.5% от БВП на съюза през 2014 и до малко над 3% през 2015.