„Практически трудности“ спират сирийското правителство да унищожи химическото оръжие в чужбина

Сирия засега не вижда възможност за унищожение на химическите оръжия в чужбина.

06.11.2013 | 13:47
„Практически трудности“ спират сирийското правителство да унищожи химическото оръжие в чужбина

Според генералния директор на Организацията за забрана на химическите оръжия Ахмет Юзюмджу правителството на Сирия се е позовало на "практически трудности" заради сраженията в страната и нейните "ограничени възможности" като основания за унищожаването на химикалите в чужбина.

До средата на ноември следва да бъде готов плана за унищожаване на химическия арсенал през следващата година. 
Засега не е известно къде извън Сирия би могло да се извърши обезвреждането на сирийските отровни и нервнопаралитични вещества. Норвегия официално отхвърли предложението това да стане на нейна територия и досега никоя друга държава не е изявила желание.

В същото време мирната конференция „Женева-2”, на която трябваше да се направи опит за слагане на край на сирийския конфликт, се отлага. След  ден на интензивни преговори с високопоставени дипломати Лахдар Брахими каза, че няма възможност да обяви дата за конференцията.

Усилията за организиране на такава среща продължават от месеци на фона на споровете относно участниците в нея и дневния й ред.

Брахими посочи, че ще се срещне с американски и руски дипломати отново на 25 ноември.

Дипломатът проведе преговори със заместник-главния секретар на Съединените щати Уенди Шърман и руските заместник-външни министри Михаил Богданов и Генади Гатилов, а след това с представители на останалите постоянни страни-членки на Съвета за сигурност на ООН – Франция, Великобритания и Китай, както и със съседните на Сирия държави Ливан, Ирак, Йордания и Турция. Въпреки отлагането, членовете на ООН се надяват такава среща да се организира до края на годината.