Японските власти разследват трите най-големи банки за връзки с "Якудза"

Финансовите регулатори провеждат проверки на място в Mizuho Bank, Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ и Sumitomo Mitsui Banking.

05.11.2013 | 12:55
Японските власти разследват трите най-големи банки за връзки с

Японските власти започнаха разследване на трите най-големи банкови групи в страната, в това число и Mizuho Financial Group Inc, насочено към мерки за предотвратяване на връзките с подземния свят, пише Japan Times.

Финансовите регулатори провеждат проверки на място във водещите финансови дружества Mizuho Bank, Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ и Sumitomo Mitsui Banking, за да гарантират законността на извършваните от тях дейности.

Ходът на властите идва след засилването на скандала с отпуснатите от Mizuho Bank кредити за организираните японски престъпни групи, популярни под названието "Якудза".

Местните власти отдавна водят битка да предпазят корпоративния сектор от престъпните групировки на фона на опасенията, че мафията има значително присъствие при борсовата търговия и сделките с недвижими имоти.

През 2007 г. регулаторните органи санкционираха Mitsubishi UFJ – най-големият кредитор в страната, заради развиване на бизнес с организираната престъпност.

От Mizuho признаха, че ръководството на компанията е било наясно, че прави бизнес с гангстери, но въпреки това не е стопирало процеса.

54 бивши и настоящи ръководители на кредитора бяха санционирани, в това число и председателя на компанията Такаши Цукамото.

Повече за връзките на "Якудза" с японския бизнес може да научите от материала на Bloomberg!