Гърция се готви за нови преговори с кредиторите

Коалиционното правителство трябва да договори следващия спасителен транш.

05.11.2013 | 10:32
Гърция се готви за нови преговори с кредиторите

Гръцкото финансово министерство се подготвя да проведе тежки разговори с международните кредитори. Коалиционното правителство в южната ни съседка трябва да убеди "тройката", че не са нужни нови икономии и да договори следващия спасителен транш.

Разговорите започват на обяд и ще се отнасят до приходите, които трябва да постъпят в държавната хазна от приватизацията през следващата година.

От последната си визита в Гърция МВФ, ЕЦБ и ЕК настояват приходите от приватизацията през 2014 година да възлизат на 3,8 милиарда евро. Сумата включва планираните за следващата година 2,5 милиарда евро и пренесения от тази година недостиг от 1,3 милиарда евро. Според източник от Държавния фонд за приватизациите обаче, поставената от тройката цел е непостижима. Анализатори твърдят, че Атина не е изпълнила исканията на кредиторите, свързани с преструктуриране на двете оръжейни компании - ЕАС и ЕЛВО и металургичната ЛАРКО, а също и за включване в т. нар. схема за мобилност на 12 500 държавни служители.

Главната опозиционна партия СИРИЗА изрази опасения, че и този път кабинетът "Самарас" ще отстъпи пред натиска на кредиторите и ще приеме исканите от тях допълнителни мерки за икономии.

Кредиторите препоръчват тези мерки, тъй като смятат, че догодина се очертава дупка в публичните финанси на Гърция. В навечерието на визитата хиляди пенсионери заляха улиците на Атина и протестираха заради оскъдните си пенсии. Те се обявиха против всякакви нови съкращения. Въпреки обещанията на правителството, през последните години на криза доходите на най-възрастните бяха намалени с до 50%, припомня Ройтерс. Пенсионерите се страхуват, че още едно намаление на приходите и увеличение на данъците ще се окаже фатално за здравето и за съществуването им.

Чуйте техните аргументи и искания във видео файла.