Двама френски журналисти са убити в Мали

Кореспондентите на френското радио са работили в северната част на Мали за специален репортаж.

03.11.2013 | 10:09
Двама френски журналисти са убити в Мали

Двама френски журналисти бяха отвлечени и впоследствие убити от въоръжени лица край град Кидал в северната част на Мали. Информацията е потвърдена от френското Външно министерство и от радиото, за което двамата са работели.

Кореспондентите на френското радио са работили в северната част на Мали за специален репортаж. В деня на похищението, те са направили интервю с Амбейри Аг Гиса, един от лидерите на Националното движение за освобождение „Азавада” - водещата сепаратистка организация на туарегите, които живеят в северната част на страната.

След като са напуснали неговия дом, те са били нападнати от бандити, които са ги откарали в неизвестна посока.
До момента нито една от въоръжените групировки, действащи в този район на Мали, не е поела отговорност за случилото се.

Френският президент Франсоа Оланд изрази възмущението си от извършеното и свика извънредно заседание, за да се установят точните обстоятелства около смъртта на 58-годишния Клод Верлон и 51-годишната Гилен Дюпон.

Град Кидал е център на туарегския бунт, който потопи Мали в хаос миналата година. В резултат в столицата Бамако беше извършен военен преврат, а северната част на страната попадна в ръцете на ислямисти, свързани с терористичната мрежа „Ал Кайда”.

През януари Франция предприе военна операция в бившата си колония, в резултат на която централните малийски власти си върнаха контрола над северните области. Остават обаче огнища на съпротива, а днешното убийство доказа, че все още съществуват рискове за сигурността.