САЩ отменя част от ограниченията за използване мобилни устройства в самолетите

Телефонните разговори обаче остават забранени.

01.11.2013 | 12:03
САЩ отменя част от ограниченията за използване мобилни устройства в самолетите

Авиорегулаторите в САЩ разрешиха използването на мобилни устройства на борда на самолетите на американските авиокомпании. Пътниците вече ще могат да ползват своите смартфони, таблети и електронни книги от момента на излитане до кацането на самолета.

Връзката с Интернет, писането на е-майли, сърфирането в мрежата и тегленето на файлове, също ще бъде разрешено, но на височина над 3000 метра. Телефонните разговори обаче остават забранени, тъй като биха могли да причинят радио смущения, свързани с оборудването на самолета.

Промените трябва да бъдат въведени до края на тази година, като от авиопревозвачите ще се изисква да изпълнят специални проверки на сигурността преди отмяната на забраната. Компаниите трябва да покажат на Федералната авиационна администрация, че могат да се справят с ефектите, които оказват мобилните устройства на летателните инструменти и авиониката.

Авиопревозвачът Delta съобщи, че вече е изпратил необходимите планове и документи на авиорегулаторите и се надява да въведе използването на електронни устройства първо за вътрешните полети още от началото на този месец.

Анализаторите отбелязват, че облекчаването на правилата за употреба на такива устройства в САЩ може да доведе до подобни решения и в други страни.

Великобритания вече проучва възможностите за подобен ход спрямо своите авиокомпании. Позитивите от него са добре дошли за пътниците, особено при дългите дестинации, тъй като те ще могат да играят видеоигри,да гледат филми, да слушат музика и да четат любимите си книги онлайн.